piątek, 12 lutego 2016

Pasta z wędzonej makreli bez majonezu.

Tym razem przepis na banalnie prostą i smaczną pastę z makreli. 


    Majonez zastąpiłem jogurtem naturalnym i uwierz mi, że niewiele pasta straciła w smaku. Majonez tuczy! Każdy z nas to wie. To prawdziwa petarda kaloryczna. Jedna łyżka majonezu zawiera 90 kcal oraz 10 g tłuszczu! Jeśli chcesz zachować szczupłą sylwetkę lub się odchudzasz, radzę zrezygnować z majonezu.

Składniki na pastę z makreli
    Ale do rzeczy. Pastę z makreli robi moja mama i zawsze dobrze smakuje. Dlatego kiedyś podpatrzyłem co i jak i teraz sam tworzę w lekko zmienionej formie. Bez majo.










Czas przygotowania: 20 min.
Dokładnie tyle czasu mi to zajęło wraz z gotowaniem jajek.

  
Gotowa pasta z makreli
Co będzie mi potrzebne:

  • 1 makrela wędzona
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 ogórki kiszone
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:

     Zaczynam od makreli. Oddzielam mięsa od ości, Skóra i głowa także nie będą mi potrzebne więc lądują w śmietniku. Mięso makreli rozdrabniam widelcem z dwóch powodów. Po pierwsze podczas rozdrabniania wybieram pozostałe ości. Żeby nie fundować gościom niespodzianki w postaci ościa w gardle. Po drugie, to ja decyduję jak bardzo rozgniotę rybę. Ja wole większe kawałki w mojej paście zamiast papki. 
     Następnie jajka i cebulę kroję w kostkę. To samo tez robię z ogórkami, pamiętając żeby wycisnąć wodę z ogórków. Szatkuje tez czosnek i kilka gałązek świeżej pietruszki.
Wszystko razem mieszam. Dodaję jogurt naturalny,posiekaną pietruszkę, sól i pieprz do smaku. Łącze wszystkie składniki i gotowe. Dużo lepiej smakuje gdy postoi trochę w lodówce.   
Kanapki z pastą z makreli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz